Met het vertrek van Dien en het verlof van Merel staan de komende tijd nieuwe Roemies Daan en Annemarie aan het roer. Hoog tijd om even voor te stellen en om afscheid te nemen. Daarom namen we op de laatste dag met zijn viertjes plaats aan de picknicktafel voor een dubbel-duo-interview.

Dien, waar ben je het meeste trots op als je terugkijkt op je Roeg & Roem carrière?
Dien: Ik ben trots op Roeg & Roem als club, op wat het is en hoe het zich door de afgelopen jaren staande heeft gehouden. Het bestaat nu tien jaar, en door de jaren heen is het aanbod alleen maar groter geworden en hebben we meer inspiratie kunnen bieden. Roeg & Roem is een stichting geworden, we hebben een nieuwe koers uitgezet op basis van onze ervaringen. Het heeft potentie om mee te kunnen doen en om echt iets te betekenen in het Noorden. Ik zei altijd: ‘ik ben trots dat ik voor Roeg & Roem werk’, en dat wordt nu: ‘ik ben trots dat ik voor Roeg & Roem heb gewerkt’.  

Daan, waar kijk jij in de aankomende periode het meeste naar uit?
Daan: Om de organisatie te runnen, en het goed te runnen. Dat, samen met het organiseren van activiteiten, wordt een lastige uitdaging. Maar wel een leuke uitdaging waar ik veel zin in heb. Eerst is alle ervaring weg, dus het wordt wel zoeken. Maar we kunnen zelf de paden banen. Ik vind het ook leuk om met twee collega’s te werken: eerst met Annemarie en daarna weer met Merel.

Merel, wat was jullie hoogtepunt de afgelopen periode?
Merel: We hebben veel hoogte- en dieptepunten gehad. Voor mij was het hoogtepunt het meest recente Spitsuur over bewonersparticipatie. We waren net daarvoor een stichting te worden en hadden een pad uitgezet voor de komende periode. En het gaf een goed gevoel om te zien dat het werkte, dat wat wij bedacht hadden. Een hoogtepunt hoeft niet een mega groot evenement te zijn, het fijnste is eigenlijk gewoon om mensen te kunnen geven wat ze willen.

Annemarie, zijn er dingen die je spannend vindt?
Annemarie: Zeker. Het begin vooral, om er opeens alleen voor te staan en de tent te moeten runnen. Het voelt een beetje als een sprong is het diepe, maar het is juist die spanning die het ook extra leuk maakt. Ik kijk er erg naar uit om echt te beginnen en steeds meer te leren. Ik denk dat Daan en ik goed kunnen samenwerken, dus dat is ook wel fijn.

Dien en Merel, hoe hebben jullie de afgelopen periode eigenlijk samengewerkt?
Merel: Ja heel goed, al was Dien wel streng in het begin! Maar dat was juist goed. Het was mijn eerste baan, dus ik heb veel van haar geleerd.
Dien: Zo heb ik het zelf ook van Mayke geleerd. Zo leer je de juiste toon. Roeg & Roem is een persoonlijke club, dus je benadert iedereen in een persoonlijke toon. Dat moet je wel leren.
Merel: Dat was fijn. Je moet als het ware eerst opgevoed worden als Roeg & Roemer, voordat je er je eigen draai aan kan geven.
Daan: Dat wordt nog spannend voor ons!

Tot slot nog een paar echte Roeg & Roem vragen. Wat is je favoriete plek in de Noordelijke Roemte?
Dien: Het Hoogeland in Noord Groningen. Als echte boerendochter houd ik van die rechte lijnen, de ruimte, het zicht op de horizon en de mooie boerderijen. En stad Groningen verveelt ook nooit!
Merel: Mijn favoriete plek kan per week verschillen en licht ook veel aan het jaargetijde. In de winter rijd ik in het weekend graag naar een dorpje dat ik nog niet ken. Zo heb ik afgelopen tijd bijvoorbeeld Lutjegast, Thesinge, Appingedam en Baflo aangedaan. Dan geniet ik van de ruimte van het open land en de authentieke dorpjes die elk hun eigen identiteit hebben.
Daan: Mijn favoriete plek in de Roemte verschilt elke keer weer. En ik heb met veel plekken een soort haat liefde verhouding. Als ik door regen en wind langs het Eemskanaal fiets richting Delfzijl dan houd ik pas van die plek als ik weer thuis ben. Meestal geldt dit wel: Als ik in de stad ben, dan wil ik graag naar het platteland. En als ik op het platteland ben, dan wil ik weer naar de stad.  De wadden is wel echt een plek waar ik graag langer zou willen blijven als ik er ben.
Annemarie: Ik ben opgegroeid in het Westerkwartier en kan echt genieten van het coulissenlandschap. Dat uitzicht op de weilanden omringt door die oude bomen en bloemrijke akkers, heerlijk! Thuis heb ik uitzicht op het Noorderplantsoen, en dat behoort toch ook wel tot een van mijn favoriete plekken.

Zie je jezelf ooit nog vertrekken uit het Noorden?
Dien: Dat weet je natuurlijk nooit. Maar het blijft zeker weten mijn thuis.
Merel: Als mijn familie meeleest zullen ze niet zo blij zijn met dit antwoord: maar vertrekken lijkt me wel heel moeilijk. Ik kom hier niet vandaan, ik ben geboren in Rotterdam. Maar ik ben al zeer gehecht aan de ruimte die je hier hebt. In combinatie met een stad waar ook genoeg te beleven valt kan ik me eigenlijk geen betere plek wensen. Daarnaast valt me op dat Noorderlingen zeer begaan zijn met hun omgeving, daarbij voel ik me wel thuis.
Daan: Nee nooit meer. Tenzij het te druk wordt in het Noorden.
Annemarie: Dat is iets wat ik mijzelf vaak afvraag. Ik voel me een echte Noorderling, dus ik zie mezelf niet echt voor langere tijd op een andere plek in Nederland wonen. Maar wie weet, misschien in het buitenland.

En als afsluiter, hoe Roeg ben jij?
Dien: Tja, wat moet ik daar op antwoorden. Misschien niet zo roeg als ik soms wil, maar om het op z’n Gronings te zeggen: ‘het kon minder’.
Merel: Roeg zijn betekent voor mij je eigen weg gaan, ook al is die niet vanzelfsprekend. Het leuke is dat je onderweg dan ook veel inspirerende mensen tegenkomt die het ook graag net even anders doen.
Daan: Ik ben veel te bescheiden om daar eerlijk op te antwoorden. Mij is niets te roeg. Ik maak graag weddenschapjes om anderen en mezelf uit te dagen. Mijn laatste weddenschap heeft met voeten en klei te maken. De rest is nog geheim.
Annemarie: Mega roeg! Dat laat ik mezelf althans graag geloven. Ik ben vrijwilliger bij VERA dus ben redelijk bekend met de Underground-wereld, kan stiekem erg genieten van obscure plekken zoals de Benzinebar, en dompel me graag onder in de roege natuur. Hoe roeger hoe beter!

Volgens Annemarie bereik je dingen samen. Ze brengt mensen bij elkaar, om samen creatieve oplossingen te verzinnen. Annemarie voelt zich betrokken bij de Noordelijke Roemte en gaat graag op verkenningstocht. Dit doet ze ook in het Universiteitsmuseum, waar ze kinderen enthousiasmeert en inspireert voor natuur en wetenschap. Bewonersparticipatie en duurzaamheid gaan haar vooral aan het hart.

Bekijk al onze bloggers