Polarisatie. Segregatie. Restjesmensen. Zomaar een drietal woorden die voor mij een trend weergeven binnen de ontwikkelingen in het sociale domein: groepen mensen drijven uiteen en worden ver uiteengedreven. Daar maak ik mij zorgen over!

Mens en plek

Ik ben Mark Sekuur, sociaal geograaf, fotograaf en eigenaar van Prima Focus en Atelier Plek. In mijn dagelijkse bezigheden focus ik mij op de relatie tussen mens en plek. Ik onderzoek burgerinitiatieven, adviseer over nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling en beleidsadvisering en initieer tal van projecten om Groningen leuker te maken. Ik verbind daarbij het sociale – én het fysieke domein met elkaar. Dit doe ik vanuit The Big Building; “An Awesome coworking space for a community of startups, creatives and entrepreneurs in Groningen”.

De bedreiging van planners

Roeg en Roem begeeft zich op een verfrissende manier op het grensvlak van het fysieke domein en het sociale domein. Dat vind ik mooi en daarom ben ik supporter. Want de relatie tussen het fysieke ontwikkeldomein en de mensen die plekken maken wordt nog vaak vergeten. Activiste Jane Jacobs schreef er al in 1961(!) een interessant boek over: The Death and Life of Great American Cities. Ze legt hierin het mechanismen bloot waarbij levendige stadsbuurten worden bedreigd door planners die functies als wonen, werken en verkeer zoveel mogelijk willen scheiden. Terwijl buurten meerdere functies nodig hebben om een levendige dynamiek te creëren.

This is where the magic happens

Ik vind het belangrijk dat de barrières tussen de domeinen geslecht worden. De oogkleppen af en meer multidisciplinair en waar mogelijk interdisciplinair samenwerken. Dit is een complexe opgave, want we hebben met elkaar een cultuur gecreëerd waarin dat niet gebruikelijk is. Ik zie mogelijkheden voor een diverser, inclusiever en toleranter Groningen. De stad waar ik mij thuis voel. Dat begint bij het doorbreken van die barrières. Roeg en Roem zou daar een rol in moeten spelen door nieuwe verbindingen te organiseren, maar vooral ook door discussiezettend te zijn. Out of your comfort zone is where the magic happens!

Neem jij daarom tijdens je volgende ontmoeting met Roeg en Roem een introduce mee die in een totaal ander domein actief is?