Een spontaan ontstane bloementuin op een ontzettend gekke locatie: een grasveld naast een grote sluis. Het ziet er een beetje vreemd uit, wat gebeurt hier? Ik fiets regelmatig langs deze voorheen keurig aangeharkte plek. Eerst was het een strak gemaaid grasveld, maar de laatste jaren verging het gebied langzaam tot een ecologische monocultuur met een ontzettend saai en armoedig aanblik. Jammer; en dat vonden de omwonenden ook. Een bijzonder burgerinitiatief heeft vanuit een nuchtere doe-mentaliteit redding geboden!

Aangepast groenbeheer

De groenstroken langs de Florakade en de Oostersluis werden tot jaren geleden regelmatig gemaaid. Een gemeentelijke bezuiniging in het onderhoud van openbaar groen betekende dat het grasveld van 200 bij 25 meter niet meer onderhouden werd. Het gevolg: een treurige woestenij van distels, lang gras en paardenbloemen. Een doorn in het oog voor veel van de omwonenden.

Van woestenij naar bloementuin

‘Actie!’ dachten een tweetal buurtbewoners. Niet door het gevecht met het gemeentelijke groenbeheer aan te gaan, maar door het stuk grond zélf te gaan beheren! Zonder eerst in overleg te gaan met gemeentelijke instanties werd voorzichtig één vierkante meter geannexeerd. Een klein beetje scheppen en harken, vervolgens een kamerplantje en stekje poten en vanuit dat punt het tuintje langzaam verder laten ontwikkelen. ‘Dit kan toch niet verboden zijn?’, dachten de initiatiefnemers. Het ‘Toentje’ was geboren!

Eind 2014 is het tuintje uitgegroeid tot een opvallende bloementuin van tientallen vierkante meters groot. Dankzij een Facebookpagina én grote bekendheid onder buurtbewoners weten steeds meer mensen dit leuke initiatief te vinden en doneren ze regelmatig hun eigen plantjes. Ook de gemeente is inmiddels op de hoogte. Ze waren gecharmeerd van het kleurrijke initiatief en geven het (gelukkig) de vrijheid om zich verder te laten ontwikkelen. Voor de initiatiefnemers een ‘pak op het hart’ dat er vertrouwen is uitgesproken. En begrijpelijk; veel burgerinitiatieven kijken op tegen een langlopende bureaucratische behandeling of een onbegripvolle ambtenaar.

De doe-mentaliteit van het Toentje

Een duurzaam burgerinitiatief kent een aantal succesfactoren: een kartrekker, lange adem, breed netwerk, regelvrije ruimte en vertrouwen. Ondanks de bijzondere ontstaanswijze van het Toentje, voldoet het inmiddels aan een groot aantal van deze factoren. Zonder dat er gebruik is gemaakt van een duur consultancybureau of subsidie. Gewoon door de handen zelf uit de mouwen te steken en aan de gang te gaan!

Het Toentje is een mooi voorbeeld van een zelfredzaam burgerinitiatief. Een sympathiek initiatief dat gedragen wordt door enthousiaste kartrekkers. Niet grootschalig en met veel toeters en bellen opgezet, maar ontstaan vanuit een nuchtere doe-mentaliteit. De grootste kans om de initiatiefnemers te treffen is in het weekend. En als je geluk hebt, krijg je ook nog een handvol munt of een zak peren mee.

Mark Sekuur is freelance sociaal geograaf en fotograaf. Hij is continu op zoek naar plekspecifieke oplossing waarin de mens centraal staat. Voor Roeg en Roem blogt hij over sociaalruimtelijke onderwerpen zoals leefbaarheid en (de gevolgen van) bevolkingskrimp.

Bekijk al onze bloggers