De krul op de Vismarkt,  muurtjes op het Martinikerkhof en de lange zitbank met podium bij de Oosterhaven. Drie bij Stadjers geliefde plekken waar je neer kunt strijken en met volle teugen van het stedelijk leven geniet. Eind 2011 is het ensemble aan openbare zitplaatsen in het centrum van Groningen uitgebreid met het tijdelijke infocentrum op de Grote Markt. Een houten tribune nodigt sindsdien uit om bij het allereerste lentezonnestraaltje neer te strijken. Helaas is het verdere aanbod aan leuke en spontane zitplekjes in het centrum van Groningen nog te beperkt. Daarom een pleidooi voor meer gastvrije openbare ruimtes die de stedelijke interactie bevorderen!

De ruimtelijke inrichting van een stad dient als podium waarop het dynamisch stedelijk gebruik zich afspeelt. Interactielandschappen waar stedelingen, toeristen en passanten kunnen ontspannen, afspreken of (net)werken zijn een basisvoorwaarde om een plek levendig te houden. Lege pleinen zonder zitmogelijkheden, beschutting en spontaan vormgegeven elementen voldoen in de huidige netwerkmaatschappij niet meer aan de eisen en worden doodse plekken waar geen plezier aan te beleven is.

De houten tribune bij het informatiecentrum op de Grote Markt voorziet in een behoefte. Het logge ontwerp spreekt niet direct tot de verbeelding, maar toch voorziet het bouwwerk in een publiekelijke gebruiksfunctie. De tribune is een plek waarop mensen elkaar ontmoeten, afspreken om te lunchen en zelfs studeren. Zodra de eerste zonnestralen zichtbaar zijn, worden de reuzentrappen bevolkt door toevallige passanten; zelfs in de frisse winterzon, waarbij de beschutting van het kubusvormige gebouw een welkom geschenk is.

De tribune is een aanvulling op het karige ensemble van openbare zitplekken in de stad Groningen. Vooral de grote pleinen zijn veelal leeg en onaantrekkelijk om neer te strijken met een lunchbox of laptop. Het voormalige Nieuwe Stadhuis voorzag destijds met de Statietrap in de behoefte naar zitplekken. Het grasveld van de Universiteitsbibliotheek van de TU-Delft doet dat op een hedendaagse en vergelijkbare manier, maar de bekendste voorbeelden zijn de Spaanse Trappen in Rome en de tribune op Times Square in New York. Het zijn geen standaard zitbankjes, maar slim (en vaak eenvoudig) vormgegeven elementen. Een strategisch geplaatste hoge stoeprand wordt zo óók straatmeubilair.

Met relatief kleine ingrepen kan de stad Groningen ervoor zorgen dat er meer van dergelijke zitplekjes komen. Plaats grote plantenbakken, waterpartijen met brede randen, steigertjes en betonnen elementen die op veelzijdige manieren gebruikt kunnen worden. Het worden plekken die de gewenste stedelijke interactie bevorderen en de omgeving levendig maken.

Het duurt nog enkele weken voordat de lente weer begint en mensen ongetwijfeld massaal bezit nemen van de tribune. Laat dit bouwwerk een inspirerend voorbeeld zijn voor de ontwikkeling van meer van dit soort plekjes. Te beginnen bij de diepenring  en op de verschillende lege pleinen en straathoekjes zoals bij de Waagstraat. Alleen daarmee zorg je ervoor dat de stad gastvrij, levendig en aantrekkelijk blijft!

Mark Sekuur is freelance sociaal geograaf en fotograaf. Hij is continu op zoek naar plekspecifieke oplossing waarin de mens centraal staat. Voor Roeg en Roem blogt hij over sociaalruimtelijke onderwerpen zoals leefbaarheid en (de gevolgen van) bevolkingskrimp.

Bekijk al onze bloggers