Roeg & Roem viert dit jaar het wonen. Daarin staan Frisse ideeën over de toekomst van het wonen centraal. Noord-Nederland blijft altijd in ontwikkeling. Uitdagingen en kansen liggen naast elkaar: krimp en groei, gas en duurzame energie, de stad en het platteland. Hoe maken we gebruik van alles wat het Noorden ons te bieden heeft? En wat zijn innovatieve ideeën die het Noorden gaan maken? Dit keer: het concept van MoBaCo-A, voor een huis dat je zelf in elkaar kan zetten. Een initiatief van onder andere de Groningse Jack van der Palen van Archiview.

Doe-het-zelf

Een doe-het-zelf pakket is nu voorbehouden aan meubels in huis, maar als het aan de initiatiefnemers van MoBaCo-A ligt is dit ook de toekomst van het wonen. Ze ontwikkelden een dynamisch en flexibel concept waarbij een bewoner zijn eigen woonunit kan bouwen.  Het pakket bestaat uit vouwbare constructie-elementen (exterieur), met vier kastelementen (interieur) eventueel aangevuld met keuken- of badkamerelement. De isolerende schil is opgebouwd met nanotechnologiedoeken. De gevel afgewerkt met lokale (gerecyclede) bouwmaterialen. Aan de unit kan een installatie gekoppeld worden zodat deze zelfvoorzienend wordt.

Een tweede leven

Wie nu verhuist laat zijn huis staan. Maar de unit van MoBaCo-A is weer uit elkaar te halen. Ben je dus het uitzicht zat, maar wel blij met je huis, neem je hem gewoon mee naar een nieuwe plek. Op die manier is het concept ook geschikt voor plekken waar tijdelijk gewoond kan worden.

Statushouders

MoBaCo-A kreeg een eervolle vermelding bij de door het COA uitgeschreven wedstrijd ‘A Home Away from Home‘ voor nieuwe ideeën over huisvesting van asielzoekers. Aan de ene kant past het concept bij de onzekerheid en veranderingen waar een statushouder mee te maken krijgt. Daarnaast biedt het ook houvast en veiligheid, en kan iemand letterlijk zijn eigen thuis creëren.