De doorgeefcamera is precies wat het lijkt: een camera die letterlijk doorgegeven wordt in dorps- en wijkvernieuwingsland! De camera rouleert samen met twee roze laarsjes door het noorden en kan aan wie dan ook worden doorgegeven zolang ze maar betrokken zijn bij het leven in dorpen en wijken. Samen met de laarsjes gaat de camera dus op pad door Friesland, Groningen en Drenthe langs mooie projecten, mensen en initiatieven. Iedere twee weken een beeldverslag op onze site! 

It Damshûs is een museum, gestart in 1960 met 250 bezoekers per jaar en nu uitgegroeid tot een prachtig openluchtmuseum met zo’n 10.000 bezoekers per jaar. Het openluchtmuseum wordt volledig gerund door vrijwilligers. Elk jaar zijn er meer dan 100 vrijwilligers bezig met activiteiten van grasmaaien tot rondleiden van bezoekers.

In het openluchtmuseum worden de verhalen verteld van de mensen in het laageveengebied en de harde strijd van hun bestaan: de armoede, de verplichte winkelnering, de slechte woonomstandigheden, het harde werken en de opstand tegen de veenbazen. Deze harde strijd heeft de samenleving en het landschap zichtbaar doen veranderen.

Naast het openluchtmuseum biedt It Damshûs ook boottochten en een bezoek aan het eigen historische gemaal / galerie It Sudergemaal.

Op de bijzondere dagen van It Damshûs, de Folkloaredei, Boartersdei, Stoppeldei en Skimerjûn komen duizenden bezoekers naar het terrein van het openluchtmuseum. Ze genieten van de ontspannen sfeer en de vele activiteiten die worden georganiseerd. Later komen ze vaak terug om het museum op de reguliere dagen nogmaals te bezoeken.

It Damshûs is zeer belangrijk voor het toerisme in Opsterland en dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de hardwerkende en enthousiaste vrijwilligers. Zo ook Pieter Nauta, hij heeft de laarsjes ‘rondgeleid’ op deze plek.

Deze architect is doortastend, creatief en resultaatgericht. Een goede leefomgeving is waar het volgens haar om draait, helemaal wanneer dit samenkomt op ruimtelijk én sociaal vlak. Annette was van 2012 tot 2015 projectleider bij Roeg & Roem en nu werkzaam als architect bij TWA architecten.

Bekijk al onze bloggers