De crisis treft de architect hard. Daar waar de hele bouwsector het zwaar heeft, lijkt de architect er het hardst onder te leiden. Ze hebben hun imago niet mee. De laatste decennia blinken architecten vooral uit in het maken van juweeltjes waar ze vooral elkaar mee naar de kroon proberen te steken.

De gemiddelde site van een architectenbureau laat ons vooral plaatjes van mooie gebouwen zien. Architecten zien zich zelfs soms meer gerelateerd aan kunst dan aan techniek. De gemiddelde opdrachtgever lijkt daar steeds minder geld voor over te hebben.  Wat nu te doen, als architect?

De architect kan toch ook waarde toevoegen? De glorietijd van de architect in de woningbouw ontstond begin vorige eeuw, waar de architecten bij uitstek degene waren die zich de leefomstandigheden van de gemiddelde burger aantrokken; de tijd van het ontstaan van de volkshuisvesting. Zij zorgden ervoor dat er passende woningen, passend bij de problematiek van die tijd (gezondheid voorop) werden gebouwd, met daarnaast grote aandacht voor vakmanschap en uitstraling.

Nu is de problematiek wellicht anders, maar vraagt het niet eenzelfde insteek van de architect? Ontwerpen vanuit de volkshuisvesting, de behoefte van bewoners en het tonen van vakmanschap?

Bij het open planproces van de wijkvernieuwing in Gorecht West werken we vanuit de bewoners en hun wensen. Vanaf het eerste begin zitten bewoners met de architect aan tafel. De architect nu eens echt in gesprek met de bewoners: wat vinden zij mooi en vooral ook praktisch en waarom? De architect laat de bewoners in 3D door de woning lopen, zodat ze nog beter zien wat de gevolgen van hun keuzes zijn.

Daarnaast gaan bewoners en architect samen op excursie over metselwerk en in gesprek over stenen, bij de enige Groningse steenfabriek en ze gaan “metselen”. Bewoners ontdekken dat metselen echt een vak is en dat het niet alleen de steen is die het beeld bepaald. Leuk om te horen en te zien dat het huidige Gronings Rode metselwerk in zoveel verschijningsvormen een heel ander beeld op kan roepen: ‘Ik moet nu echt kijken en nadenken wat ik mooi vind’ zegt een bewoonster en een ander: ‘De huidige woningen hebben een saaie uitstraling maar dat komt niet direct door de steen.’

De architect treedt niet op als kunstenaar,  maar is de dienstverlener in dit proces, ondersteunend aan de volkshuisvesting en het vakmanschap. Zien, ontdekken en begrijpen leidt wellicht tot de grootste waardering van het toekomstige ontwerp!

Sjoukje Veenema is werkzaam als ontwikkelaar bij woningcorporatie Lefier waar ze o.a. werkt aan de wijkvernieuwing Gorecht West in Hoogezand. Verder is ze zelfstandig ondernemer @ Ruimtekracht voor advisering en ondersteuning van opdrachtgevers met een ruimtevraag.

Bekijk al onze bloggers