In de Huisvesting Trilogie gaan we aan de slag met 3 prangende huisvestingsvragen van dit moment. Op 22 september tijdens de 2e sessie ‘Iedere gek z’n plek’ bogen we ons over de uitdagingen die de grote uitstroom van ‘verwarde personen’ uit de GGZ met zich mee brengt. Hoe zorgen we ervoor dat ook deze mensen zich thuis kunnen voelen in de wijk? Tijdens de middag kwamen drie kanten van het verhaal aan bod; de wooncorporatie, de zorgpartij en het verhaal van iemand die weet hoe het is om de regie over je leven even kwijt te zijn.

Woonfriesland en Reik lieten zien wat je kunt bereiken als je samen verantwoordelijkheid durft te nemen voor een kwetsbare doelgroep. Het Ouder & Kind traject ondersteunt mensen met een licht verstandelijke beperking die moeite hebben met opvoeden. Het huis wordt gehuurd bij Woonfriesland, en de zorg wordt geregeld door Reik. Dit gebeurt vanuit een centraal punt in de wijk.

Hilda van der Meulen vertelde hoe haar buurvrouwen belangrijk waren voor haar herstel. ‘Als je terug komt in de buurt heb je het gevoel dat je daar niet meer hoort. Dan heb je mensen nodig die je weer betrekken en welkom laten voelen.’ Ze vindt ook dat er meer aandacht moet komen voor mensen met stille problemen. Het zijn vaak vooral de mensen die overlast veroorzaken die geholpen worden.

 

De conclusie van de middag in het kort: Zorg dat je als woningcorporatie of gemeente aanwezig bent in de wijk. Klop niet alleen bij bewoners aan als het mis gaat. Neem samen de verantwoordelijkheid, en betrek bewoners bij het proces. Daarbij mag je het ook best zeggen wanneer je iets nog niet weet.

Merel is altijd op zoek naar manieren om het beste in elkaar naar boven te halen. Want het is daar waar mensen elkaar ontmoeten dat er iets bijzonders kan ontstaan. Het zijn dan ook niet haar studies filosofie en journalistiek waar ze het meest van leert maar de plekken waar ze komt en de bijzondere mensen die ze daar spreekt. Met veel plezier is ze sinds 2016 projectleider bij Roeg & Roem

Bekijk al onze bloggers