Tijdschrift Noorderbreedte roept iedereen op om samen ik kaart te brengen wat ‘Typisch Gronings’ is. Zodat we onze identiteit niet verliezen door grootschalige herbouw van huizen in het aardbevingsgebied. Foto’s delen kan via de website, of via #TypischGronings.

Wat is er te verliezen?

Goffe Jensma vertelt in de nieuwste Noorderbreedte waarom identiteit belangrijk is. En wat dat nu precies is, die identiteit. Jeroen de Willigen, stadsbouwmeester van Groningen heeft een alarmerende boodschap ingenieurs kapen Groningen. De eerste verbeteroperaties aan woningen in Loppersum hebben van de huizen een kruising gemaakt tussen playmobil en een tupperware bakje, vindt hij. De huizen zijn na de hersteloperatie bestand tegen aardbevingen en gebruiken geen energie, maar noch de huizen noch de streek zijn er beter van geworden. En hoe is het eigenlijk met de bewoners, vraagt De Willigen zich af.

Aan de slag

Voel je mee met met deze actie? Pak je camera of pen en probeer te vangen wat voor jou ‘Typisch Gronings’ is. Dit kan een inspiratiebron zijn voor nieuwe herbouw in Groningen. Libau, onafhankelijk adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed, heeft alvast een voorzetje gemaakt die vind je hier. Laat je inspireren en deel je bevinding via het formulier. Of stuur het de wereld in via #TypischGronings.

Merel is altijd op zoek naar manieren om het beste in elkaar naar boven te halen. Want het is daar waar mensen elkaar ontmoeten dat er iets bijzonders kan ontstaan. Het zijn dan ook niet haar studies filosofie en journalistiek waar ze het meest van leert maar de plekken waar ze komt en de bijzondere mensen die ze daar spreekt. Met veel plezier is ze sinds 2016 projectleider bij Roeg & Roem

Bekijk al onze bloggers