Een pinautomaat, telefooncentrale, brandweerpost en horeca. Zo maar een aantal willekeurige onderdelen van het tijdelijke scoutingdorp dat elk jaar tijdens Pinksteren in de Marnewaard wordt opgetuigd. Ruim 3500 scouts bouwen binnen enkele dagen een bijna volledig zelfvoorzienend scoutingkamp. De ultieme vorm van ‘pop-up’, in combinatie met tijdelijke gebiedsontwikkeling, en waar de vakprofessional veel van kan leren.

Pop-up

Pop-up is hip! Overal ter wereld verschijnen tijdelijke initiatieven die op een charmante manier omspringen met lokale kansen. Berlijn is hierin lange tijd trendsetter geweest. Maar ook in Nederland zijn inmiddels veel mooie tijdelijke pop-up-initiatieven te vinden. In Groningen zijn dit bijvoorbeeld de pop-up-stores van JOP en het tijdelijke paviljoendorp Open Lab Ebbinge.

Eén project is echter minder bekend bij de vakprofessionals, terwijl dit juist een van de meest interessante projecten is; het tijdelijke scoutingdorp van het Noordelijk Pinksterkamp.

Noordelijk Pinksterkamp

Dit ultratijdelijke dorp ligt middenin de Marnewaard, een uitgestrekt natuurgebied dat onderdeel is van het nationaal park Lauwersmeer, op de grens van Groningen en Drenthe. De Marnewaard wordt doorgaans gebruikt als militair oefenterrein, maar tijdens het Pinksterweekend wordt 80 hectare voor vijf dagen omgevormd tot het grootste scoutingkamp van West-Europa.

Tijdens Pinksteren is het kamp met z’n 3500 inwoners eventjes het grootste dorp van de plaatselijke gemeente De Marne. De normaliter grootste voorzieningenkern Leens valt met daarmee met zo’n 1700 inwoners bijna in het niet. Ook kent de krimpgemeente daardoor een tijdelijke officieuze giga-groei van maar liefst 33 procent.

Community driven

De voorbereiding en opbouw van het kamp is een meesterklus. Niet alleen omdat het door een grote groep enthousiaste vrijwilligers wordt gedaan, maar ook omdat alle betrokken scoutinggroepen een rol in de opbouw en uitvoering van de vele deelprojecten hebben. Zo zorgt de Stanleystam voor de dagelijkse kampkrant, bouwt en beheert scoutinggroep De Jutters het middenterrein met daarop de openbare faciliteiten en verzorgt de Aorta Stam de medische hulp. Een ongekende organisatie die ‘community based’ is en waar het samen organiseren (en beleven) centraal staat.

Kijk als RO-professional verder!

Over tijdelijkheid en pop-up is inmiddels veel geschreven, onder andere in het boek De Flexibele Stad en de PBL-publicatie Vormgeven aan de spontane stad. In bijna alle publicaties wordt er echter helaas niet verder gekeken dan de grotendeels ‘geïnstitutionaliseerde’ projecten. Dat is jammer, want juist van die initiatieven die ogenschijnlijk buiten het huidige denkkader vallen kan de (vak)professional veel leren. Daarom mijn advies: Step out of your comfort zone, that’s where the magic happens!

Op Pinkstermaandag is het kamp toegankelijk voor bezoekers. Ga langs en verwonder je over de gemeenschappelijke organisatiekracht, creativiteit en volledigheid waarmee dit dorp is opgebouwd en 3500 scouts een fantastisch weekend geeft.

Mark Sekuur is freelance sociaal geograaf en fotograaf. Hij is continu op zoek naar plekspecifieke oplossing waarin de mens centraal staat. Voor Roeg en Roem blogt hij over sociaalruimtelijke onderwerpen zoals leefbaarheid en (de gevolgen van) bevolkingskrimp.

Bekijk al onze bloggers