Bij Emmen denk je tegenwoordig snel aan het nieuwe dierenpark Wildlands. Maar ook op het gebied van leefbaarheid en wijkvernieuwing is Emmen de place to be. Wist je bijvoorbeeld dat de gemeenten een stuk land omgedoopt heeft tot experimenteer buurt? En dat er in twee wijken wordt gewerkt met een burgerbegroting? Genoeg reden om eens langs te gaan.

Hop on

Op 31 mei vertrokken we daarom met een hop on – hop off bus naar Emmen. Daar werden we ontvangen door gebiedscoördinator Jolanda Lubberts en Marieke Broekhuis bewonersparticipant bij Lefier. Zij gingen mee de bus in en vertelde ons onderweg over de verschillende opgaven en ontwikkelingen in de stad.

Wij hebben een aantal van de innovatieve projecten voor je op een rijtje gezet.

 

Creatief mensenpark

Wat doe je met een dierentuin zonder dieren? Voor die vraag stond gemeente Emmen. Maar ook zonder aapjes en olifanten blijkt het oude dierenpark aantrekkelijk. Het staat midden in het centrum, er is veel groen en een grote speeltuin. Ook de oude gebouwen bieden mogelijkheden. Gemeente Emmen biedt creatieve en sociale ondernemingen voor een kleine prijs een plaatsje in het oude dierenpark.

Experimenteer buurt Angelslo

Van het centrum vertrekken we naar de Cubestee in de wijk Angelslo. Daar is grond beschikbaar gesteld voor een experimenteerbuurt. Diem Do, organisator van hackathons en zzp’er Alja Assen zijn de initiatiefnemers en aanjagers van de buurt. ‘Het is de bedoeling dat hier in de breedste zin van het woord geëxperimenteerd kan worden, als het maar niet illegaal is’, zegt Alja. ‘De mensen die het experiment aangaan begeleiden wij in het proces. Waar loop je tegen aan als je hier een tiny-house wil neerzetten? Nu is het nagenoeg onmogelijk om geld te krijgen voor tijdelijke woningen. Maar past dat nog bij deze tijd? Is er niet zoiets als flexwonen mogelijk? Door het gewoon te gaan doen hopen we daarin resultaten te boeken.’
Alja en Diem zien het al helemaal voor zich. Een gebied met een aantal vernieuwende woningen, maar ook een biobased weg of een volautomatische groente tuin. ‘Het mag beste en beetje gek zijn’ zegt Alja. In april 2018 moet er een voorstel liggen bij de gemeente en dan kan de grond voor nog eens tien jaar beschikbaar worden gesteld. Creatievelingen kunnen zich nog melden!

 

Emmerhout energieneutraal

In Emmerhout zijn er in het kader van het stroomversnellingsproject 36 woningen gerenoveerd tot nul-op-de-meterwoningen. Zowel de binnen als de buitenkant zijn aangepakt. Bewoners konden in hun huis blijven wonen en de renovatie heeft veertien dagen geduurd. Bewoner Jan staat de tuin aan te harken, en als wij langslopen zegt hij lachend: ‘Met deze woning moet de tuin ook wel netjes zijn.’ Jan is tevreden met zijn nieuwe woning, het is een behoorlijke verbetering met het tochtige huis van voorheen.
Er zijn voor Lefier ook nog veel uitdagingen op het gebied van NOM-renovaties. Zo zijn de kosten hoger dan gedacht. Ook omdat Lefier belooft heeft de huur op hetzelfde niveau te houden, maar uiteindelijk bepaald het gedrag van de bewoner de energierekening. Dat betekent dat in het ergste geval Lefier dus zelf moet bijleggen. Over de uitdagingen van NOM-renovaties organiseerde Roeg & Roem eerder al een aantal spitsuurtjes: lees hier meer over de uitkomsten.

 

Bewonersbedrijf Op eigen houtje

In de wijk Emmerhout ligt het bewonersbedrijf Op eigen houtje. De gemeente verkocht een oud schoolpand voor tien gulden aan bewoners. Die hebben er een goed lopend bewonersbedrijf van kunnen maken. Het geld dat overblijft wordt weer in de wijk geïnvesteerd. Met onder andere een dansschool, sociaal warenhuis en computercursussen voor ouderen. ‘Vanaf volgend jaar wordt elke vierkante meter verhuurt’, vertelt Anton Bardie bedrijfsleider en de enige betaalde kracht van het bedrijf. ‘De grote uitdaging is om het gebouw te isoleren’, vertelt hij. ‘Het is een oud schoolgebouw met veel glas en al ons geld gaat nu vooral op aan de energiekosten.’

Merel is altijd op zoek naar manieren om het beste in elkaar naar boven te halen. Want het is daar waar mensen elkaar ontmoeten dat er iets bijzonders kan ontstaan. Het zijn dan ook niet haar studies filosofie en journalistiek waar ze het meest van leert maar de plekken waar ze komt en de bijzondere mensen die ze daar spreekt. Met veel plezier is ze sinds 2016 projectleider bij Roeg & Roem

Bekijk al onze bloggers