Aankomend weekend is het weer open monumentendag, dé kans om bijzondere gebouwen eens van binnen te bekijken. Kun je niet kiezen? Roeg & Roem maakte een kleine selectie van bijzondere gebouwen in de drie Noordelijke provincies.

Groningen

Wall house

In 1976 ontwierp de Amerikaanse architect John Hejduk het Wall House. Eigenlijk bedoelt voor het Amerikaanse Connecticut. Maar in 2001, het sterfjaar van Hejduk, besloot Groningen het ontwerp te realiseren. Ondanks grote belangstelling bleek het huis onverkoopbaar als woonhuis. Nu wordt het twee keer per jaar voor een periode van drie jaar verhuurd aan internationale kunstenaars.

Lutulistraat 17
9728 WT Groningen

Huize Tavenier

Een bijzondere Jugendstillvilla uit 1905 waar vele Groningers een speciale band mee hebben. De villa werd namelijk van 1949 tot 1981 als kraamkliniek gebruikt. Er werden hier 27000 Groningers geboren.

Ubbo Emmiussingel 110
9711 BK Groningen

Friesland

Vrijmetselarij

Altijd al een kijkje willen nemen in de keuken van de vrijmetselarij? Ook dat kan tijdens de open monumenten dag. Het gebouw stamt uit 1615 en de oude voorgevels zijn behouden. Ook de vrijmetselarij is er nog steeds gehuisvest.

Bij de Put 15
8911 GE Leeuwarden

 

Huize Oranjewoud

Huize Oranjewoud, in de buurt van Heerenveen, is in 1829 gesticht door Hans Willem de Blocq van Scheltinga op de plaats van de vroegere zomerresidentie van de Friese Nassau’s. Nadat dit zomerpaleis begin 1800 was afgebroken, heeft de familie de Blocq van Scheltinga in een tijdsbestek van bijna 150 jaar het oorspronkelijke landgoed met z’n dienstwoningen, statige lanen, oranjerie, kassen en waterpartijen weer tot één geheel samengevoegd. Maak ook een wandeling door de baroktuin van ‘de Hof’ en ‘de Overtuin’ in de Engelse landschapsstijl.

Lindelaan
8453 JD
Oranjewoud

Drenthe

Radiotelescoop

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een open monumenten dag, toch raden wij aan deze unieke radiotelescoop in Dwingeloo eens te bezoeken. Wist je dat met deze telescoop twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de melkweg zijn ontdekt die de namen Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2 hebben gekregen?

Drift 11 B
7991 AA Dwingeloo

Magnuskerk

Deze oude protestantse kerk is gebouwd rond 1100 en vernoemd naar Magnus, bisschop van Trani. Let ook op het kerkorgel dat gebouwd is in 1717-1718 door orgelbouwers Johannes Radeker en Rudof Garrels, leerlingen van Arp Schnitger.

Kerkbrink 1
9467 PH Anloo

Merel is altijd op zoek naar manieren om het beste in elkaar naar boven te halen. Want het is daar waar mensen elkaar ontmoeten dat er iets bijzonders kan ontstaan. Het zijn dan ook niet haar studies filosofie en journalistiek waar ze het meest van leert maar de plekken waar ze komt en de bijzondere mensen die ze daar spreekt. Met veel plezier is ze sinds 2016 projectleider bij Roeg & Roem

Bekijk al onze bloggers