De Zernikecampus. Een gigantisch terrein met opvallend vormgegeven faculteitsgebouwen, grote parkeerterreinen en lege grasvelden. Maar direct naast de entree van deze campus ligt een kleurrijk en levendig moestuintje: Frankville.

Veel studenten voelen zich niet thuis op de kille Zernikecampus. ’s Avonds is het gebied uitgestorven en tijdens lunchtijd kun je maar beter in de kantine blijven zitten omdat het buitengebied niet echt aantrekkelijk is ingericht. Begin 2013 bedacht student Frank van der Waals het plan om een studentenmoestuin te starten en zo de campus op te fleuren. Dankzij de Rijksuniversiteit Groningen mogen Frank en z’n team een deel van het grasveld aan de kop van de campus gebruiken om hun droom werkelijkheid te maken.

De impact van Frankville is zowel ruimtelijk als sociaal van aard. Het is een levendige toevoeging op de saaie campus. Daarnaast is het de eerste Groningse moestuin voor jongeren waar ze elkaar kunnen ontmoeten en leren tuinieren. Hiermee vormt het initiatief een sociaal vliegwiel, waarmee de lokale samenleving versterkt wordt.

Frankville is in korte tijd uitgegroeid tot een succes. Dit is toe te schrijven aan de gedrevenheid van Frank en zijn team, maar ook mede te danken aan de externe ondersteuning van het Ministerie van EZ en de gemeentelijke coördinator voor groenprojecten van de gemeente Groningen. Daarnaast levert de Rijksuniversiteit als grondeigenaar een belangrijke ondersteunende bijdrage.

Guerrillagardening, stadstuinieren en slowfood zijn concepten die enorm in opkomst zijn. Het initiatief van Frankville sluit aan bij de toenemende belangstelling voor voedsel. Dit gecombineerd met een maatschappelijke component en een specifieke doelgroep, maakt het concept voor Groningen een succes.

 

De Community Lover’s Guide van Groningen en de bijbehorende stadsplattegrond met fiets- en wandelroutes, vertellen het verhaal achter dertien vernieuwende en succesvolle bottom-up initiatieven die de lokale samenleving in Groningen versterken. Op Let’s Gro 2014 is het boek en de stadsplattegrond gelanceerd. Ook vond een fietstocht plaats langs de verschillende initiatieven uit het boek. Het volledige artikel over Frankville is te lezen in de Community Lover’s Guide Groningen. Volg de voortgang via Twitter: @vanziltebodem

Meer info:

Van Zilte Bodem is een collectief van vier mensen met verschillende achtergronden, die ieder op zijn of haar eigen manier betrokken is bij de trend van zelforganisatie. Van Zilte Bodem deelt, verbindt en beschouwt. Van Zilte Bodem wordt gevormd door Mark Sekuur, Sandra Grabs, Anne Marel Hilbers en Mayke Zandstra

Bekijk al onze bloggers