Een jungle-achtige wildernis van zes hectare groot, slingerend dwars door een naoorlogse woonwijk. Wie het gebied durft te betreden wordt beloond, want vindt er een eco-kathedraal, bijenstal, smulbos, kinderboerderij, touwladders, klimbomen en nog veel meer. Alles uit de hand van wijkbewoners, die voor de duur van honderd jaar het natuurbeheer hier verzorgen.

Het oorspronkelijke initiatief kwam niet van bewoners maar van de gemeente Groningen. In 1973 nodigde zij filosoof en eco-architect Louis Le Roy uit om het gebied in te richten. Le Roy stond toen al bekend om zijn manier van samenwerken met de natuur, die veel mensen inspireerde om zich met hun woonomgeving bezig te houden. Vanuit zijn visie moet de mens de natuur niet proberen te beheersen, maar haar volgen en slim inspelen op haar groeikracht.

Gerrit Vos van Stichting Le Roy Groningen: “Hoewel de gemeente Louis Le Roy binnen haalde, namen wij als bewoners het initiatief om het volledige groenbeheer eigenhandig voort te zetten.” De bewoners wisten een honderdjarig contract met bijpassend budget af te sluiten met de gemeente. Zo kan aan processen op ecologisch en sociaal gebied de tijd worden gegund en ligt de verantwoordelijkheid langdurig bij de wijk zelf.

Bovenstaande laat zien dat bewonersbetrokkenheid niet altijd ‘bottom-up’ hoeft te starten om succesvol te kunnen zijn. Een goede samenwerking met een gemeente die uitnodigt, ruimte biedt en ondersteunt, kan inspirerend werken en leidde in Lewenborg tot duurzame bewonersbetrokkenheid. Met als tussentijds resultaat een uitdagend gebied van gevarieerde ecologische structuur, waar tientallen jonge en oude bewoners dagelijks aan werken en van genieten.

Het Le Roy gebied is één van de dertien ‘doe-het-zelf initiatieven’ uit de Community Lover’s Guide to Groningen. Deze gids en de bijbehorende stadsplattegrond vertellen het verhaal achter dertien vernieuwende en succesvolle initiatieven die de lokale samenleving in Groningen versterken. Het volledige artikel over het Le Roy gebied is hier te lezen. Lees meer over de Community Lover’s Guide to Groningen op www.vanziltebodem.nl.

Meer info:

Van Zilte Bodem is een collectief van vier mensen met verschillende achtergronden, die ieder op zijn of haar eigen manier betrokken is bij de trend van zelforganisatie. Van Zilte Bodem deelt, verbindt en beschouwt. Van Zilte Bodem wordt gevormd door Mark Sekuur, Sandra Grabs, Anne Marel Hilbers en Mayke Zandstra

Bekijk al onze bloggers