Als ik op een zonnige lentedag door de stad Groningen fiets, zie ik een groot contrast tussen de mooie groene plekken en de harde ‘versteende’ straten en pleinen. Op veel van die versteende plekken zou een klein beetje vergroening meer dan welkom zijn.

Vooral de Groninger binnenstad kent veel pleintjes en lege plekjes die makkelijk vergroend kunnen worden. Naast de Grote Markt (waar helaas maar twee bomen staan) zijn dit bijvoorbeeld de Westerkade, het Poeleplein en de (tijdelijk?) leegstaande kavel aan de Lutkenieuwstraat. Voor die laatste  is er zelfs een wet die tijdelijke natuur mogelijk maakt.
Nieuwe terreinen zoals het Damsterplein en het Open Lab Ebbinge proberen zichzelf op een hippe manier te vergroenen met verplaatsbare boombakken. De insteek is goed, maar een multifunctioneel ontwerp van de bakken als zitelement zou nog mooier zijn. De nieuwe zit-plantenbakken in Nieuwe Ebbingestraat zijn hierin een geslaagder voorbeeld; deze langgerekte straat is sindsdien enorm opgeknapt.

De ontwikkeling van een groene leefomgeving is van groot belang om een plek leefbaarder én gezonder te maken. Dit is inmiddels ‘natuurlijk’ in veel onderzoeken aangetoond. De gemeente Amsterdam heeft dit goed door en maakt er sinds kort zelfs beleid voor door het stimuleren van stadslandbouw en groene daken. Maar ook van ‘onderop’ zijn er steeds meer geslaagde initiatieven; het High Line Park NYC is een succesvoorbeeld hoe kwalitatief hoogwaardig groen een gebied kan revitaliseren. In Nederland zijn de tijdelijke Zelfpluktuin in krimpstad Kerkrade en het studenteninitiatief stadstuinieren op het Zernike kansrijke bottom-up initiatieven.

Ondanks de toenemende belangstelling voor een gezonde leefomgeving, is er in de Groninger binnenstad nog legio ruimte voor meer groene initiatieven. Toon als overheid lef en creëer beleidsmogelijkheden voor tijdelijke natuur op braakliggende kavels, plaats multifunctionele boombakken en faciliteer initiatieven voor stadstuinieren. Hiermee creëer je ruimte voor gezondheid en maak je de stad toekomstbestendig. Op naar een vernieuwd Groeninga!

 

Mark Sekuur is freelance sociaal geograaf en fotograaf. Hij is continu op zoek naar plekspecifieke oplossing waarin de mens centraal staat. Voor Roeg en Roem blogt hij over sociaalruimtelijke onderwerpen zoals leefbaarheid en (de gevolgen van) bevolkingskrimp.

Bekijk al onze bloggers